News

Dutch DNA na WOII:  Kok en Cruijff

By Arlan de With - Oct 26th, 2018

Onder Dutch DNA verstaan we, als eerder uitgelegd in ons hoofdartikel een set vaardigheden en kenmerken die Nederlanders hebben ontwikkeld in de loop van de Nederlandse geschiedenis.
Globaal gesproken worden Nederlanders gekenschetst (buitenlanders valt het veel meer op dan Nederlanders zelf) als eerlijk, direct, pragmatisch, oplossingsgericht, wars van ideologische vergezichten en overal het algemeen erg gelukkig.

Het Plakkaat van Verlatinghe van 1581 (gebruikt als voorbeeld voor de latere Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in 1776) wordt wel gezien als de start van volk dat vrij is (van de Spaanse koning), mondig is (een echte burgersamenleving met weinig hiërarchie), goed kan samenwerken (tegen het water op zee en in de polders) en ondernemend en creatief is (door zeevaart en handel). Die vrijheid en gelijkheid uit het Plakkaat leidde tot een houding van anti-fatalisme, openheid en tolerantie.

Die set eigenschappen en vaardigheden heeft door de geschiedenis heen Nederland gebracht tot grote welvaart. In de 17e eeuw maar ook, weliswaar niet continu, in de eeuwen daarna.
In de eerste helft van de 20e eeuw is er een duidelijke verstoring van die welvaart als gevolg van twee wereldoorlogen. Maar ook de ontwikkeling van Nederland (vooral ook door de katholieke opleving vanaf einde 19e eeuw) tot een verzuilde samenleving, waarin de pastoor, dominee, dokter en bovenmeester Nederland in een stevige, ongewoon hiërarchische greep ijzeren greep hield, droeg daaraan bij.
Daar kwam in de jaren zestig na WOII vrij abrupt een einde aan. Vanuit de wat benepen aanvoelende wederopbouwperiode in de jaren vijftig, ontstond in het decennia daarna een sterke ontzuiling (met name katholieken), een exponentieel groeiende individualisering met een forse toename van vrijheid en gelijkheid. Waarden waar Nederland vanouds op kon steunen: Dutch DNA! Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom de jaren zestig in Nederland wellicht zulke diepe sporen naliet. Amsterdam met zijn vrijheid op gebied van drugs, seks, revolutie, werd het centrum voor jongeren in Europa.

De jaren zestig als aanjager van Dutch DNA, toont zich wellicht het meest helder in de sportwereld. Waar Nederland als klein land net als andere kleine landen decennialang in de schaduw stond van grote landen, leidt het zelfbewustzijn van een aantal jonge voetbalploegen in de jaren zestig tot een niveau dat dat van vele ploegen in het buitenland voorbij steekt. Met name Ajax, een stel langharige, zelfbewuste straatschoffies (uiteraard uit Amsterdam, het centrum van Europa) stak iedereen in Europa naar de kroon. Natuurlijk, begonnen aan de hand van de schoolmeester Michels, maar pas echt tot grote hoogte reikend door het supertalent Johan Cruijff.
Johan Cruijff is de belichaming van Dutch DNA. Niet gehinderd door één diploma, was hij al snel de baas in de kleedkamer, liet zijn medespelers beter spelen en leidde vele teams, in Nederland en later ook in Spanje tot ongekende hoogtes. Híj bepaalde de opstelling van het Nederlands elftal in 1974 op weg naar de finale van het WK met een onwaarschijnlijk goed team. Hij was veruit de mondigste voetballer ooit. Niet alleen op het veld maar ook daarbuiten: hij bestreed, vaak in zijn eentje, de bestaande hiërarchische verhoudingen, kibbelde met scheidsrechters, met de clubleiding, met de KNVB en regelde voor zichzelf en vervolgens voor vele anderen betere voorwaarden, vanuit een nieuw zelfbewustijn.
Even voor alle duidelijkheid en dat wordt door vele kenners van het internationale voetbal ook zo geduid: hoe groot het talent ook, de impact van Johan Cruijff kan niet uitsluitend aan zijn talent worden toegeschreven, maar is ondenkbaar zonder het typische Nederlandse klimaat van de jaren zestig met die typische Dutch DNA kenmerken. Hoe groot zijn talent ook, als hij in Duitsland of Engeland was geboren, had hij nooit die ontwikkeling en enorme bloei meegemaakt als in Nederland. Product van Dutch DNA, groot geworden in Amsterdam in de jaren zestig.

Niet alleen in het voetbal, maar ook in andere sporten zorgt Dutch DNA in het naoorlogse Nederland voor verrassingen en successen. Voor vele buitenlandse coaches, die in Nederland komen werken is kennismaking met het Nederlandse sportklimaat een totale verrassing. Ze komen er snel achter dat een autoritaire coach in Nederland niet werkt want gezagstrouw, dat is niet echt vanzelfsprekend in Nederland. Australische hockeyster en huidige succescoach van de vrouwenhockeyploeg, Allyson Annan: “Ik was gewend een coach te volgen. Maar eenmaal als speelster in Nederland zei een coach A en een vijftienjarige speelster naast mij in de kleedkamer B. Ik was stomverbaasd”.
Een ander mooi voorbeeld van Dutch DNA zijn de beroemde onderlinge afspraken (“geen alcohol, meiden, tot we goud hebben”) die het vrouwenhockeyteam zelf maakte in de aanloop naar de succesvolle Olympische Spelen in Peking. Eendrachtig maakten ze één uitzondering: een speelster ging trouwen in de aanloop en kreeg permissie van haar teamgenoten om op haar bruiloft één glas champagne te drinken. En coach Marc Lammers stond erbij, keek ernaar en liet ze rustig begaan.


De opkomst van een succesvol sportklimaat en het voetballeven van Johan Cruijff vallen nagenoeg naadloos samen met de culturele revolutie die Nederland van medio zestig tot eind jaren negentig diepgaand verandert en waaraan Cruijff zelf actief heeft bijgedragen. Hij debuteert in 1964, anderhalf jaar vóór een rookbom wordt gegooid naar de huwelijkskoets van Beatrix. Hij sluit zijn carrière als voetballer/coach af in 1996, het jaar van het eerste paarse kabinet onder leiding van Wim Kok, de architekt én symbool van het poldermodel, de andere pijler onder het Dutch DNA. Cruijff en Kok, ogenschijnlijk tegenpolen, maar verbonden vanuit de pijlers van Dutch DNA geven in die periode gezicht aan het nieuwe Nederland, dat zich ontwikkelt van een traag sjokkende verzuilde staat naar een progressief liberale natie, die zich internationaal een ‘gidsland’ waant.

Dit Dutch DNA, ontstaan tijdens de ontstaansgeschiedenis van Nederland in de strijd tegen het water en de Spaanse koning en uitgebouwd in de eeuwen erna, heeft in de 17e eeuw, de tweede helft van de 19e eeuw maar vooral in de afgelopen 70 jaar gezorgd voor een ongekende bloei met welvaartsbloei voor iedereen.
Maar niet alleen in het verleden: Dutch DNA lijkt bij uitstek geschikt om de problemen die in de toekomst op ons afkomen en die vragen om complexe antwoorden en aanpassingsvermogen, succesvol op te lossen.

Ton de Langen
Management Director TedXAmsterdamED

Bronnen:
Hubert Smeets, Hoe Cruijff Nederland vormgaf, Hard Gras.
Cees van Lotringen: Tot hier en nu verder

Practical Information

By Arlan de With - Oct 24th, 2018

On Wednesday October 31st we will be welcoming you at Theater Amsterdam for the 6th edition of TEDxAmsterdamED. With our extensive and dedicated team of volunteers, we are working around the clock to create a wonderful experience for you; an experience that contributes to the acceleration of educational innovation. In total we are expecting 750 people! We are looking forward to seeing and meeting you.

Below you will find all the practical information about the event. Please take some time to read this carefully.

If you have any remaining questions afterwards, email us at info@tedxamsterdamed.nl.


When & Where

When: Wednesday October 31st 2018

Where: Theater Amsterdam, Danzigerkade 5, 1013 AP, Amsterdam

Doors open: 8:30
Time: 9:00 - 17:00
Please try to arrive between 8:30 and 9:00, this is most convenient for everyone.
Drinks: 17:00 - 18:00

More detailed programme here. Do not print this, since we will hand this out.

Tickets

Please bring your e-ticket (printed or on your phone) from YourTicketProvider. If you are eligible for a student discount, also bring your student ID.

Any questions regarding tickets? Email: Arlandewith@gmail.com


How to get there

Theater Amsterdam is situated on the west side of Amsterdam.
There is plenty of parking space near Theater Amsterdam. You can buy a full day parking ticket for €12,50 at the Theater Amsterdam wardrobe.

By car
Take the A1/A2/A4 towards Amsterdam. Take the A10 (West) exit S102 (towards Westpoort/Centrum). Continue on the Transformatorweg, which merges into the Spaandammerdijk. Get in the left lane and go left at the traffic lights. Take the fifth street right. Behind the bus station you will see the parking lot of Theater Amsterdam on your right.

!! Take into account that there are road works in the area of the theater !!

By public transport
From Amsterdam Central Station IJzijde, take bus 48/248 in direction of Houthavens. Get out at the last stop Koivistokade. Theater Amsterdam is located 2 minutes walking from the bus stop.

Parking
Option 1: next to Theater Amsterdam there is a secured parking lot with room for 185 cars (expect this parking lot to fill quickly)

Option 2: Parkeergarage Houthavens is a parking garage located at the west end of the Danzigerkade. With up to 600 spots.

Option 3: Parking in the area is also possibleDo you have any remaining questions? Let us know!

And in the meantime, enjoy the anticipation and follow us on social media to stay on top of new developments!

Extra tickets: secure a ticket while you can!

By Arlan de With - Oct 16th, 2018

A record number of tickets have been sold this year. We have made extra tickets to the event. If you have not been able to secure a ticket yet, make sure to do it quickly.

In addition to the extra regular tickets we created Afternoon tickets, especially for teachers who have to work in the morning. This ticket will only cost 35 euro's. Entrance is from 14:30h for this ticket. At 15.00h Block 3 starts with speakers, the Award finale will be soon after and to end the day we have time for discussions and drinks. Check the programme here

31 October: Dutch DNA-based Education

By the TEDxAmsED Content Creators - May 6th, 2018

The Dutch, on average, don’t care much for hierarchy. We are entrepreneurial, headstrong, creative individuals and have a long history of bottom-up empowerment. At the same time we have learned how to cooperate efficiently. These typically Dutch characteristics, that we call Dutch DNA, are hindered by the by the way our educational system is organised.

Previous Talks

Ruben Oost

Give us freedom!

Ruben is a student from Technasium, who shows how education can support students in making the world a better place. He talks about what will happen when you challenge students in the right way: “Give us freedom to learn what we want to learn!”.

Barbara Linders

Hidden Treasures

Barbara Linders, teacher, author and inspirator on the happiness of learning. There is only one rule in Barbara’s classroom: students should always be able to learn in their own way so they can be happy while learning. She teaches her students to be the best version of themselves. Find the hidden treasures in the classroom.

Susanne van Els

Trusting students while teaching excellence

Susanne van Els is originally a violist. She studied at the Royal Conservatoire in The Hague, where she was Head of Classical Music from 2009 to 2015. Until 2017 she was Head of the Classical Music department of Conservatorium Maastricht. Susanne now is a member of the Learning & Teaching working group in the European project Strengthening Music in Society. She talks about freedom and trust and how this leads to excellence in music education. Learning can be fearless and joyful.

Partners